Najbolje metode za detox organizma

Svakom je organizmu povremeno potrebno čišćenje od nagomilanih toksina. Donosimo najpopularnije načine detoksikacije - izaberite onaj koji vam najviše odgovara

Svrha detoksikacije je očistiti tijelo od stranih tvari i akumuliranog otpada kako bi tjelesne funkcije došle na optimum. Za to je presudno zdravlje crijeva. Jer, ako ona ne rade dobro, znači da ne uspijevaju asimilirati vitamine, minerale, masti, ugljikohidrate ili proteine. Tek kada se očiste crijeva, dolazi do čišćenja organizma, odnosno svih organa, krvi i limfe.
Donosimo najpopularnije načine detoksikacije.

Post s vodom
To je najbrži, najjednostavniji i potpuno besplatan način čišćenja tijela. Post će odmoriti vaš probavni sustav, omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela te dovesti do osjećaja lakoće i povećanja razine energije. Tijekom posta energija koja se obično troši na probavljanje hrane se oslobađa i spaljuje toksine. Post obično traje 24 sata, a tijekom tog vremena ne smije se ništa jesti, nego se pije samo mlaka izvorska i potpuno čista voda. U vrijeme posta može se dogoditi da osjetite laganu glavobolju ili umor. To je normalno jer tijelo izbacuje toksine.

Post sa sokovima
Post sa sokovima sličan je postu s vodom i također je vrlo učinkovit način oslobađanja tijela od toksina. Preporučuje se da traje jedan do tri dana, a tijekom tog perioda ne smije se ništa jesti, nego se piju samo svježe iscijeđeni sokovi iz kućne radinosti, čista izvorska voda i biljni čajevi.

Post sa sirovom hranom
Sirova hrana potiče gubitak tjelesne težine i jača imunitet. U svrhu detoksikacije organizma preporučuje se sirovu hranu jesti u kontinuitetu barem pet do sedam dana. Treba paziti da se jede raznovrsna hrana, povrće, voće, bobičasto voće te najrazličitiji obroci spravljeni u dehidratoru. Istraživanja pokazuju da sirova hrana sadrži enzime koji pomažu kod probavljanja hrane efikasno pretvarajući hranu u energiju te na takav način smanjujući osjećaj gladi i potrebu za konzumiranjem viška hrane.

Biljni čajevi
Biljni čajevi odavno se koriste za liječenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma. Ukusan su i učinkovit način detoksikacije. Za čišćenje tijela koriste se:

  • sikavica - pomaže zaštiti jetre
  • artičoka - pomaže u očuvanju zdravlja jetre
  • kurkuma - pomaže u očuvanju zdravlja jetre
  • maslačak - ima svojstva diuretika
  • đumbir - pridonosi poboljšavanju probave

Fitoaromaterapija
Fitoaromaterapija je prirodna i učinkovita metoda čišćenja koja pomaže organizmu da se očisti od nagomilanih toksina te da se obnove oštećeni organski sustavi djelujući na organe i organske sustave koji naizgled nisu povezani s tegobom. Primjerice, djeluje se na bubrege premda se pritom otklanja kronični umor i stres. Kombiniraju se terapije čajevima, kupkama, detoks blatom, pilingom, pakungom te masaže aromatičnim eteričnim uljima. 
Također, korištenjem pilinga i mazanjem tijela detoksikacijskim blatom oslobađaju se toksini, a kupkom se, zahvaljujući djelovanju ljekovitih svojstava ulja i biljaka što se dodaju u kupku, jača organizam i imunosni sustav.

Sauna
Sauna je standardni i provjereni način detoksikacije cijelog sustava - rigorozni uvjeti i visoke temperature u njoj višestruko pozitivno djeluju na zdravlje. U finskoj sauni temperature su od 60°C pa čak do 120°C, a vlažnost je vrlo niska. Upravo vrijednosti temperature i vlažnosti određuju utjecaj saune na organizam. Opuštaju se mišići, stres i napetost nestaju, pojačava se imunitet, poboljšava cirkulacija, a znojenjem izlaze nečistoće i toksini.