Ginseng

Ginseng pomaže održati psihičke i fizičke sposobnosti.

Panax ginseng (’rénshēn’ kin.- rén znači osoba, shēn korijen biljke )

Ginseng je višegodišnja biljka koja uključuje 13 različitih vrsta. Dok se mnoge od tih vrsta mogu nazvati "ginseng", obično je pojam "ginseng" povezan s vrstom Panax ginseng.

Primjenjivi dio Panax ginsenga je korijen koji sadrži nekoliko aktivnih sastojaka. Oni koji se smatraju od najveće važnosti su triterpenoidni saponini, koji se zajednički nazivaju ginsenozidi ili panaxozidi. Ostali sastojci su pektin, vitamini B skupine i različiti flavonoidi i peptidoglikani.

Panax ginseng je najpopularniji adaptogen koji povećava izdržljivost kod fizičkih napora te stvara otpornost na stres čime poboljšava opće fizičko i psihičko stanje organizma. Osim u pripravcima, ginseng često nalazimo kao dodatak različitim energetskim napitcima (čajevi, kava)

Eleutherococcus senticosus

Eleutherococcus senticosus ili Sibirski ginseng je mali grm iz obitelji Araliaceae, rasprostranjen na područjima jugoistočne Rusije, sjeverne Kine, Koreje i Japana. Iako se ne odnosi na pravi ginseng (Panax ginseng), ime sibirski ginseng postao je popularan na temelju potencijalnih svojstava sličnih Panax ginsengu, ali djelovanjem potpuno drugačije aktivne tvari, eleuterozida E.

Pa tako, kao i Panax ginseng povećava izdržljivost i radni kapacitet, te smanjuje umor i iscrpljenost organizma.